lauantai 14. kesäkuuta 2008

Timjamifocaccia


En ole oikeastaan koskaan leiponut leipää. Sämpylöitä kylläkin, mutta niistä tulee aina säälittäviä lituskoja - mieheni taitaa sämpylänleivonnan paljon minua paremmin. Tosin säälittävät lituskatkin saattavat olla kovin makoisia; tästä ovat todisteena isäni valmistamat porkkanasämpylät, jotka ulkonäöltään ovat hieman erikoisia mutta maistuvat taivaallisen hyvälle. No, nyt kuitenkin kokeilin focaccian tekoa, ja se onnistui jopa minun jauhopeukalollani vallan mainiosti. Siksipä jaan reseptin tässä teidän kanssanne. Resepti on Makujen Juhlaa -vihkosesta, jonka ilmeisesti Hobby Hall ystävällisesti postitti kotiini viime viikolla. Tämän focaccian valmistuksessa hyödynsin lähes tuliterää Kenwood-monitoimikonettamme, jonka olemme hankkineet hiljattain ruuanlaittoa ja erityisesti leivontaa helpottamaan. Inhoamme näet mieheni kanssa molemmat yli kaiken taikinan alustamista.

Leivonnan saralla suurin haaveeni on oppia valmistamaan karjalanpiirakoita. Siis niitä sellaisia, joita mummot aina leipovat, ja jotka vievät kielen mennessään. Olen muuten huomannut, että karjalanpiirakoita pitää jostain syystä herätä aina leipomaan aikaisin aamuyöllä. Näin teki ymmärtääkseni oma mummoni, ja samoin toimii myös mieheni mummo, joka leipoi maistuvat piirakat myös ylioppilasjuhliini. Mistähän johtuu, että piirakat leivotaan aina kukon laulun aikaan? Pitäisi hankkiutua jonkin mummon (tai muorin, kuten täällä Hämeessä sanotaan) oppiin, ennen kuin on liian myöhäistä ja tämä taito siirtyy tavoittamattomiin.



Timjamifocaccia (~ 10 annosta)


  • 3 dl vettä

  • 1/2 palaa (25 g) hiivaa

  • 1/2 tl suolaa

  • 2 tl sokeria

  • 1/2 dl oliiviöljyä

  • ~ 7 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja

Pinnalle:


  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl merisuolakiteitä

  • 1/2 dl timjaminlehtiä


  1. Mittaa noin 40-asteinen vesi, hiiva, suola, sokeri ja oliiviöljy kulhoon.

  2. Lisää puolet jauhoista, vatkaa voimakkaasti ja anna taikinan käydä pari tuntia huoneenlämmössä

  3. Lisää loput jauhot ja alusta löysä taikina

  4. Kaada taikina uunipellille reilusti jauhotetun leivinpaperin päälle.

  5. Peitä voipaperilla ja liinalla ja kohota noin 15 minuuttia. Taputa taikina ohueksi, melkein pellinkokoiseksi levyksi.

  6. Valuta oliiviöljyraidat päälle ja ripottele merisuolakiteitä ja timjaminlehtiä pinnalle.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti